Rujan 20, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Ako se u našem HNK ugasi opera, to će biti početak gašenja države’

Don Giovanni

Malo je dobrih Don Giovannija, ne samo na hrvatskim nego i na svjetskim pozornicama. A osječki je unikatan – scenom će se prošetati gotovo 70 likova. Mozartova opera premijerno će biti postavljena na daske HNK u Osijeku u petak.

– Nije igrao u našem kazalištu od 60-ih godina – govori Filip Pavišić, ravnatelj Opere. Nova premijera aktualizirala je, pak, i šuškanja o mogućem gašenju osječke Opere. Te najave Pavišić sluša, kaže, četiri godine, otkako je ravnatelj Opere. Nije im nikada, ističe, nitko rekao “imate još mjesec dana života”.

– Kao država ćemo se ugasiti pa ćemo i mi brzo doći na red – ističe s dozom sarkazma. Jedina je to takva ustanova u krugu od čak 250 kilometara. Nestane li Opera, dodaje ozbiljnije, početak je to gašenja – svega.

– Bio bi to i znak nemoći vlasti. Pokušajmo živjeti bez vodovoda, isto je to, opera pročišćava organizam – uspoređuje. Nije uzalud, navodi, građena u središtu grada, uz katedralu. Na “crnoj listi” sve je što je intelektualno a ne donosi profit.

– Volio bih konačno javno čuti da netko službeno spomene zatvaranje, ali tko bi se usudio prihvatiti takve odgovornosti – govori. Da se to ni pod koju cijenu neće dogoditi, tvrdi v.d. intendanata Miroslav Čabraja.

– Nikada nitko u političkim krugovima u kojima sam se kretao nije spomenuo takav potez. Priču šire zlonamjerni – izričit je Čabraja. Suosnivač Grad Osijek Hrvatskom narodnom kazalištu srezao je sredstva za ovu godinu za dva milijuna kuna. Isto je odmah učinila i Županija jer je dogovor da ga financiraju u istom iznosu.

– Ne samo da Opera neće nestati nego ju planiramo osnažiti – kaže, pak, osječki dogradonačelnik Vladimir Ham. Karte su već razgrabljene i za Don Giovannija. Pjevačke su probe započeli još u prosincu. Uključeni su kompletan zbor i balet. Redateljska sloboda unijela je u predstavu likove koji su na pozornici, ali ne govore ništa.

Duha će, tako, utjeloviti Jelena Perčin.

– To su imaginarni likovi, nema ih u operi. Po tome je ona posebna, ali i zahtjevna – otkriva.
vecernji.hr

About The Author

Related posts