Kolovoz 10, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

Aerobne vježbe dobre su za mozak

trcanje

Nadamo se da ste svi na internetu ili preko ZOOM-a pronašli neki način održavanja tjelesne kondicije u ovim vremenima izolacije. Ako jeste, imamo za vas odličnu vijest. Vježbanje, naime, nije samo korisno za organizam u cjelini, naročito mišiće, već ima i ulogu u očuvanju zdravlja mozga, potvrdila su znanstvena istraživanja.

Naime, praćenje utjecaja vježbanja na ljude raznih dobnih skupina u istraživanju pokazalo je da je vježbanje utjecalo na veličinu hipokampusa koji se nakon 40. godine počinje skupljati i u idućih deset godina se skupi za pet posto.

Jednostavnije rečeno – aerobno vježbanje usporava skupljanje mozga.

“Kada vježbate proizvodite kemikaliju koja može spriječiti i usporiti pogoršavanje funkcija mozga koje su povezane sa starenjem. Naši rezultati pokazuju da aerobne vježbe usporavaju smanjivanje mozga, drugim riječima, vježbanje možemo gledati kao program održavanja mozga”, objasnio je autor studije Joseph Firth.

Naglasio je kako rezultati ove studije mogu pomoći u usporavanju demencije i Alzheimera, pa ne časite ni časa – tenisice na noge i trkom na svjež zrak, ili se uključite u vježbanje on-line koje nude brojne teretane i fitness studiji, mnogi i besplatno putem YouTubea.

 

Izvor Metro-portal.hr Foto ShowBizzPress

About The Author

Related posts