Kolovoz 05, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

9. FESTIVAL DORF 2015 – FILMOVI U PROGRAMU

DORF-9-plakat-final-B1-web

Festival dokumentarnog rock filma – DORF održava se ove godine 12-15.3. u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku/Uz projekcije 30 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja – 9.DORF Intro izložba plakata, promocije knjiga, Re:Volt, skrivene projekcije/ Ponovo program DORF:EDIT, namijenjen mlađima

Deveti festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 održati će se od 12. do 15. ožujka 2015. u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku. Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje čekaju projekcije 29 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja raspoređenih u 3 programa – Regionalni/Međunarodni/Tajna povijest rocka, uz bogat popratni program.

Projekcije filmova će biti organizirane u Vinkovcima – Gradsko kazalište i Centar znanja, Osijeku – Kino Urania i Vukovaru – CineStar.

Festival će 12.3. u Gradskom kazalištu Vinkovci otvoriti ekskluzivna europska premijera filma „Morphine – Putovanje snova“ autora Mark Shumana iz SAD, o istoimenom kultnom bandu. Autor je gost festivala.

U regionalnoj selekciji biti će prikazano 14 filmova, od kojih izdvajamo film „Izgubljeno dugme“ o Goranu Ipi Ivandiću, legendarnom bubnjaru Bijelog Dugmeta autora Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala.

U međunarodnom programu od 10 filmova izdvajamo hrvatske premijere filmova „Naš vinil ima težinu“ autora Jeffa Broadwaya (SAD) o kultnoj Stones Throw Records – hip hop etiketi koja je objavila neke od najvažnijih hip hop albuma (Madlib, Questlove, Talib Kweli…), te „Zapravo, Johnny Moped“ autora Freda Burnsa (Velika Britanija) o legendarnom punk rockeru, jedan od najboljih suvremenih dokumentarnih filmova o britanskom punk rocku.

U selekciji Tajna povijest rocka ove godine biti će prikazano 5 filmova, a izdvajamo filmove „Scarce – Dani poput ovih“ Sally Irvine (Velika Britanija) o istoimenom indie-rock bandu koji je početkom 90-ih zabljesnuo na indie sceni, te „Blaga Long Gone Johna“ Gregga Gibbsa (SAD) o Long Gone Johnu, neobičnom kolekcionaru i vlasniku kultne neovisne etikete SFTRI za koju su objavljivali White Stripes, Turbonegro…

9.DORF INTRO otvara tjedan u Vinkovcima već 9.3. kada će u Centru znanja Vinkovci biti svečano otvaranje izložbe plakata poslije kojega će biti prikazan filmovi „Kult Mance“ o kultnom zagrebačkom kantautoru Manceu, studentski rad Velimira Rodića (Hrvatska), te „Lijepa umjetnost zrcaljenja“ o čuvenoj plakatnoj aferi iz 1987. za Dan mladosti i Neue Slowenische Kunst, autora Tome Bačića i Corrine Enquist (Hrvatska).
Posebna zanimljivost je premijerno hrvatsko predstavljanje makedonskog projekta Re:Volt, koji su prije 5 godina u Skopju pokrenuli Gjorgji Janevski i Flora Pitrolo. Film će biti emitiran 10.3. uz glazbenu pratnju Dječaka iz Vode, mladog autora koji će nakon projekcije održati i koncert u Centru znanja.

Novost ovogodišnjeg DORF izdanja su skrivene projekcije pod nazivom „Pronađi DORF u centru grada“. Organizirane su 2 ekskluzivne projekcije filmova 11.3. i 13.3. na nepoznatim lokacijama u centru Vinkovaca – „Pannonian Challenge“ autora Vedrane Pribačić i Kristijana Mrkocija (Hrvatska) te „Bising/Noise Indonesia“ Adythia Utame (Indonezija) o eksperimentalnoj i noise sceni u Indoneziji.

DORF nagradu za životno djelo Zdenku Franjiću izradio je Arpad Slančik iz Subotice, a nagrada za najbolji film djelo je Marije Miloševske iz Skopja.
DORF 2015 plakat napravio je Igor Hofbauer iz Zagreba.

9.Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma ‘Rare’ iz Vinkovaca.
Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT Zaklada Kultura nova.

POPIS FILMOVA DORF 2015

Regionalni DORF 2015

Lijepa umjetnost zrcaljenja 53′ (Hrv)

Pannonian Challenge 75′ (Hrv)

Izgubljeno dugme 92′ (Hrv, BiH, Austrija)

Vrijeme za improvizaciju 82′ (Slo)

?=Mi2 89′ (Slo)

Nek je dan radostan 65′ (Mak)

Sudar u dvorcu 36′ (Hrv)

Posljednjih 100 36′ (Hrv)

Marzidovšek Minimal Laboratorium 29′ (Slo)

Vidimo se na kazanu 35′ (Srb)

Sonic Doom: Film 49′ (Hrv)

Veruda – Film o Bojanu 33′ (Hrv)

Mizar – zvijezda nade 18′ (Mak)

Šutka Roma Rap 26′ (Mak)

 

Međunarodni DORF 2015

Morphine: Putovanje snova  93′ (SAD)

Naš vinil ima težinu 94′ (SAD)

Zapravo, Johnny Moped 77′ (UK)

TOT-ART 80′ (POL)

Bising / Noise Indonesia 67′ (Indonesia)

Koji ja k…. radim na ovom bojištu? 53′ (Francuska)

Mjesto za umiranje 64′ (Španjolska)

Ujak Essy 21′ (Iran/UK)

Prokletstvo i simfonija 20′ (SAD)

Aubade 6′ (Švicarska)

 

Tajna povijest rocka

Kult Mance 13′ (Hrv)

Blaga Long Gone Johna 95′ (SAD)

MC.Čovjek s vinilom 20′ (POL)

Scarce – Dani poput ovih 53′ (UK)

Endrigo47 57′ (Hrv)

Re:Volt, 30′ (Mak)

Piše D. T.  Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts