Lipanj 03, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

800 poduzetnica iz regije na Kongresu u Zagrebu

Brojne sudionice iz regije

U Zagrebu povodom Međunarodnog dana žena održano najveće okupljanje poslovnih žena u regiji

U organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, u Zagrebu se na Međunarodni Dan žena, 8. ožujka održalo najveće regionalno okupljanje poduzetnica - Kongres poduzetnica jugoistočne Europe.

Kongres se održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske,  gospođe Kolinde Grabar Kitarović, a okupio je poduzetnice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije.

velik interes za kongres
image-87999

„Kroz ljudsku povijest žena je ženi najčešće bila vuk. No, moderno je vrijeme donijelo promjenu paradigme. Pritisnute egzistencijalnim problemima, poslovnim nedaćama i nesnalaženjima, žene su prigrlile suradnju, potporu i međusobno uvažavanje. Dogodilo se da vučice ne napadaju vučice, dogodilo se poduzetništvo u žena, oblik poduzetništva koje je postalo jedan od značajnih katalizatora socijalnog i ekonomskog napretka u državama jugoistočne Europe. Ekonomski neovisne, obrazovane i osviještene, žene su jedine mogle osigurati da se nazadnjaštvo, destruktivne ideologije i okovi teške povijesti ovih prostora otresu s naših ramena i da nam društva koja ostavljamo našoj djeci krenu prema uspjehu i boljitku,“ istaknula je u uvodnom govoru Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koji je glavni organizator ovog do sada ponajvećeg okupljanja poslovnih žena u regiji.

Sanela Dropulić
image-88000

Sanela Dropulić

Gospodin Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, koji je ujedno i pokrovitelj Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, uz primanje povelje kojom je Grad Zagreb postao Grad Prijatelj ženskog poduzetništva, proglasio je ovaj veliki Kongres otvorenim.

Milan Bandić
image-88001

Milan Bandić

Čestitajući prisutnima Dan žena, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako se nada da će aktualna hrvatska Vlada uskoro potpisati Istanbulsku konvenciju, koju je prihvatila i EU, o zaštiti žena od nasilja. Ta bi konvencija ženama i djevojkama zajamčila pravo na život bez nasilja, istaknuo je. Rekao je i da se žene poduzetnice prilikom pokretanja posla često suočavaju s više prepreka nego muškarci. „Poštujem i uvažavam žene ne samo riječima nego i djelima. Žene se znaju izborit za dio svog neba“, naglasio je Bandić.

Radni dio Kongresa otvorila je Dragana Jovanović, poduzetnica i life, health i business coach iz Beograda s temom važnosti upravljanja stresom u ženskom poduzetništvu.

Dragana Jovanović
image-88002

Dragana Jovanović

„Ono što  sve nas žene poduzetnice u regiji u današnjoj poslovnoj areni povezuje  je stres i izloženost  stresu koja proizlazi  iz kombinacije više faktora.  To su poslovna nesigurnosti, radno vrijeme kojem kao da nema kraja, a koje ženama stvara dodatan problem u balansiranju karijere i obiteljskog života, te konačno i dalje prisutan tzv. gender pay gap, odnosno rodno utemljen nesrazmjer između visine plaće za isti posao kada ga obavlja žena, u odnosu na muškarca. Europske statistike ukazuju na prosjek od 16 % koliko smo mi žene i dalje manje plaćene od muškaraca za identično radno mjesto. Žene poduzetnice i managerice duplo su izloženije i podložnije stresu od muškaraca u poduzetništvu i na top managerskim pozicijama, a upravo je važnost i velika potreba za uvođenjem programa upravljanja stresom za žene poduzetnice tema kojom ću otvoriti Kongres poduzetnica jugoistočne Europe“, naglasila je Jovanović.

paneli na temu poduzetnistva
image-88003

Za antistresnu okrijepu brojnih poduzetnica pobrinuo se tim Mg Mivele, koja je bila službena voda kongresa, a koja je sve omiljenija među poduzetnicama i managericama, jer sadrži prirodni magnezij, koji je dobar saveznik u borbi protiv umora i iscrpljenosti.

Uz brojne zanimljive panele u kojima su sudjelovale iskusne poduzetnice, održao se i ženski poduzetnički sajam.  S obzirom na veliki odaziv na ovogodišnji Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, organizatori Kongresa već su najavili ponovno i  još masovnije regionalno okupljanje  poduzetnica 8. ožujka 2018.

About The Author

Related posts