Svibanj 28, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

60 godina Škole suvremenog plesa Ane Maletić

VIZUAL

Škola suvremenog plesa Ane Maletić obilježiti će 60 godina djelovanja svečanom izvedbom plesne suite za dva klavira i udaraljke op.52 Horoskop, Borisa Papandopula u koreografiji nastavnika i izvedbi učenika i nastavnika Škole, 28. svibnja 2015. u 18.00 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

21. listopada 1954. godine, na sjednici Gradskog vijeća, Narodni odbor grada Zagreba, na prijedlog Savjeta za prosvjetu i kulturu NRH, donio je rješenje o osnivanju Škole za ritmiku i ples u Zagrebu. U počast svoje osnivačice 26. svibnja 1999. godine Škola je promijenila ime u Škola suvremenog plesa Ane Maletić. U početku, plesno je obrazovanje trajalo 6 godina, da bi tijekom vremena i usklađivanjem s općeobrazovnim ustanovama bilo produljeno na 8 . Škola je tijekom vremena mijenjala okvire u kojima je djelovala pa je tako bila dio Obrazovnog centra za kulturu i umjetnost, a od 1995. godine, rješenjem Republike Hrvatske kao svojeg osnivača postala je samostalna javna srednjoškolska ustanova. 1.srpnja 2002. godine osnivačka prava nad Školom preuzeo je Grad Zagreb. Osnovana na temeljima modernog europskog plesa Škola je svojim polivalentno zamišljenim programom, baziranim na jedinstvenom spoju principa pokreta i plesa R. Labana s idejama kreatora ritmike J. Dalcrozea, koji je napisala, metodološki razradila i prilagodila Ana Maletić, godinama osposobljavala izvođače, stvaraoce i pedagoge na području plesa i ritmike, suvremene plesne umjetnosti i rehabilitacije pokretom. Time je kroz svoju odgojno-obrazovnu i javnu umjetničku djelatnost postala nezaobilazno mjesto suvremenih plesnih stremljenja.
Tradicija Škole prepoznaje se u radu njezinih bivših učenika koji čine jezgro hrvatske suvremene plesne scene i plesne pedagogije te djeluju kao plesači suvremenog plesa, koreografi, plesni pedagozi, predavači scenskog pokreta na umjetničkim akademijama, terapeuti pokretom i fonetski ritmičari. Etnolozi su, publicisti, redatelji, glumci.
Danas djelatnost Škole obuhvaća osnovno i srednje umjetničko plesno obrazovanje, kroz odgojno obrazovne programe za učenike osnovne škole, srednje škole, djecu predškolskog uzrasta, te ostvarivanje završnog programa.

– Svaka je velika obljetnica prilika za propitivanje uloge pojedinca ili ustanove u vremenu i zajednici. Nama u Školi, misao vodilja bila je obnavljanje ili rekreiranje neke od koreografija Ane Maletić na originalnu glazbu koju je za nju napisao hrvatski kompozitor i suvremenik. Izbor je pao na Borisa Papandopula, autora koji je za nju više puta komponirao, a naša 60. obljetnica zamišljena je, između ostalog, i kao posveta njihovoj plodnoj suradnji. I sada nas evo, cijela Škola pleše i svira! Odmjeravamo se sami sa sobom da vidimo što smo u stanju napraviti danas. Zajedno! – rekla je o obljetnici prof. Normela Krešić- Vrkljan, ravnateljica škole.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts