Veljača 24, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

43. FEST: Sviličić u natjecateljskom programu

43.-FEST-Svilicic-u-natjecateljskom-programu_ca_large

Filmom Bertranda Bonelloa »Saint Laurent« u petak je u Beogradu započeo 43. međunarodni filmski festival FEST na kojem se natječe i hrvatski film »Takva su pravila« redatelja Ognjena Sviličića.

Pod sloganom »Tu smo – u zviježđu pobjednika« do 8. ožujka na ukupno 242 projekcije bit će prikazano 90 premijera i 34 reprize najboljih ostvarenja svjetske kinematografije i filmova regije, među kojima je Hrvatska zastupljena s osam autorskih ili koprodukcijskih ostvarenja.

FEST se održava od 1971. godine i najvažnija je filmska manifestacija u Srbiji, a po prvi puta od ove godine ima i natjecateljski karakter.

Nagrada Beogardski pobjednik za izniman doprinos filmskoj umjetnosti uručene su legendi jugoslavenskog i srpskog glumišta Mileni Dravić te ruskom redatelju Aleksandru Sokurovu.

U glavnom natjecateljskom programu je i Sviličićev film »Takva su pravila«, jedan od osam autorskih i koprodukcijskih ostvarenja kojim je Hrvatska zastupljena u nekoliko filmskih programa.

Sviličićev film borit će se za nagradu »Beogradski pobjednik« uz još 14 filmova iz Engleske, Mađarske, Turske, Italije, Jordana, Grčke, Rusije, Francuske, Njemačke, Gruzije i Čilea.

Međunarodni sedmeročlani žiri na čelu s glumicom Nedom Arnerić odlučivat će o nagradama u kategorijama za najbolji film, najbolji scenarij, najbolju režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu i najbolji debi, a pobjeda u glavnoj kategoriji donosi i 10.000 eura.

U program Forum uvršten je hrvatski film »Zagreb Capuccino« Vanje Sviličić, manjinska švicarsko-hrvatska koprodukcija »Cure – Život druge« Andree Štake te slovensko-hrvatska koprodukcija »Inferno« koju potpisuje slovenski redatelj Vinko Moederndorfer.

Hrvatska je koproducijski zastupljena i u programu Srpski film u kojem će se prikazati »Spomenik Michaelu Jacksonu« Darka Lungulova i »Ničije dijete« Vuka Ršumovića, koji na FEST dolazi s tri nagrade na prošlogodišnjem 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

U programu Srpski film Hrvatska je zastupljena i u žiriju kojim predsjedava književnik i publicist Miljenko Jergović.

Nacionalnu selekciju FEST-a ove godine čini dvanaest ostvarenja, a njezino osnivanje pomogao je Filmski centar Srbije s namjerom da pomogne razvoju domaće kinematografije. Najbolji srpski film će uz kipić »Beogradski pobjednik« dobiti i 5.000 eura.

U programu Microwave, posvećenom niskobudžetnim filmovima, publici će se, među ostalima, predstaviti pulski redatelj Danilo-Lola Ilić s filmom »Memoari slomljenog uma«.
Filmovi će se, osim u Sava centru, prikzativati u još šest kino-dvorana.

Izvan konkurencije prikazat će se pobjednici međunarodnih festivala i filmovi nominirani za Oskara, uključujući i ovogodišnjeg dobitnika »Birdman«.

Izvor: novilivt.hr

About The Author

Related posts