Svibanj 28, 2020

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

20 godina Etnofesta u Neumu

400236_425111354214930_1391474857_n

U nedjelju, 23. kolovoza na plaži hotela Zenit održava se jubilarni, 20. hrvatski glazbeni festival “Etnofest Neum 2015″. Tim je povodom Croatia Records objavila album “Zlatna retrospektiva” s 21 pjesmom koje su tijekom tih 20 godina bile izvedene na neumskoj pozornici i postale dio hrvatske glazbene povijesti.

Među njima svakako treba istaknuti Matu Bulića i legendarnu “Trusu”, zatim Livia Morosina, koji će ove godine u Neumu nastupiti dvadeseti put, s maestralnom “More dimboko”, Nenu Belana s pjesmom “Bračka balada”, zatim prošlogodišnji hit “Ljubio bih nemam koga” koji su izveli Ana Rucner, Vlado Kalember i Razbijači čaša, ali i pjesme Vuce, Meri Cetinić, Zorice Kondže, Dalmatina, grupe Trio Gušt, Alke Vuice, Zdravka Škendera, Đuke Čaića, Vlatke Pokos, Marija Rucnera i drugih. Sve pjesme s albuma bit će izvedene na ovogodišnjem Etnofestu.


Jurica Pađen, umjetnički direktor Etnofesta od samoga početka, povodom jubileja izjavio je: “Tijekom 20 godina, pozornicom festivala prošlo je mnoštvo izvođača, domaćih i inozemnih, koji su svojim izvedbama dali veliki doprinos očuvanju postojeće glazbene baštine, ali i donijeli neke nove pjesme etno izričaja, koje su postale važan dio te iste baštine. Uz izvođače koji su nastupali u Neumu svakako treba spomenuti i kompozitore i tekstopisce koji su skladali nove pjesme kao i aranžere jer su starim ponekad i zaboravljenim pjesmama dali novo glazbeno ruho i priliku da ponovo zažive.”
Tomislav Šojat, direktor Festivala dodao je: “Festival je uvijek poštivao najviše produkcijske standarde, od vrhunskog zvuka i maestralne rasvjete pa do izvanredne scenografije i stoga postao jedna od najpoznatijih manifestacija u regiji. Albume s pjesmama objavljivale su naše renomirane diskografske kuće, a sam festival prenosile su najveće televizijske kuće s ovih prostora. Uz odličnu organizaciju i iskreno gostoprimstvo domaćina, mnoštvo vrhunskih umjetnika izvođača, a i onih manje poznatih kojima je festival također davao prostora, rado se odazivalo i gostovalo u Neumu.”
Piše D.T. Foto Facebook

About The Author

Related posts