Siječanj 19, 2019

Dnevno prvo digitalno izdanje za cijelu regiju! Prvi magazin čije tiskano izdanje uređuju čitatelji.

12 minuta kretanja dnevno smanjuje rizik pojave raka

Hodanje

Hrvatska obilježava Europski tjedan borbe protiv raka

Brojne vrste raka iz dana u dan odnose sve više života diljem svijeta. Nedovoljna svijest o važnosti prevencije te samim time i kasno otkrivanje pojave bolesti vodeći su razlog poraznih statistika koje možemo promijeniti. Upravo zbog toga, Hrvatska se u subotu, 19. svibnja od 11 sati pridružuje brojnim državama Europe kako bi javnozdravstvenom akcijom 12 minuta kretanja protiv raka najavili tjedan borbe protiv ove opake bolesti.

12 MINUTA KRETANJA PROTIV RAKA
image-129435

U suradnji sa sportsko – edukativnim projektom Aktivna Hrvatska, a pod vodstvom stručnjaka s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, građani, profesionalni i rekreativni sportaši te liječnici 12 – minutnim će trčanjem i brzim hodanjem u zagrebačkom parku Maksimir odaslati poruku o važnosti prevencije svih vrsta raka. Ovom aktivnošću koja će u 11 sati započeti na ulazu Prilesje kod Mogile upozorit će i na važnost poštivanja Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.

“Kada bi svaki dan brzo hodali barem 12 minuta i pridržavali se 12 preporuka europskog kodeksa prevencije raka smanjili bismo svake godine broj umrlih osoba od raka za više od 30 posto.” – izjavio je predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof.dr.sc. Damir Eljuga.

12 MINUTA KRETANJA PROTIV RAKA 3
image-129436

Hrvatska je 2017. godine bila prva država u Europi koja je podržala inicijativu Europske lige protiv raka pod nazivom I CAN run against CANcer, a kroz 2018. godinu u svim državama Europe nastoji naglasiti važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji raka.

Javnozdravstvena akcija 12 minuta kretanja protiv raka održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva zdravstva RH, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Partner projekta je HEP, a podupiratelji su Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Škola narodnog zdravlja.

Piše D.T. Foto Show Bizz Press

About The Author

Related posts